[bvi]

Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста

27 вересня 2023 року ЗДО № 28 приймав гостей – музичних керівників закладів дошкільної освіти міста для спільного проведення культурно-освітнього заходу на тему “Календарно-обрядові ігри та забави”.

Наші предки жили в тісних зв’язках із природою і їх господарські заняття та світогляд єдналися з явищами природи. Вони щиро вірили, що є такі боги, які правлять світом, і особливо шанували тих, від кого сподівались добра та щастя. Прихід весни, наприклад,  зустрічали веснянками (гаївками), поворот Сонця з літа на осінь знаменувало свято Івана Купала, тощо.

З часом,  обрядові дійства наших предків утратили своє ритуальне значення й від них лишились тільки молодіжні та дитячі забави. Найбільш поширеними різновидами якої були біг, скачки, стрільба з лука, кулачні бої, метання спису, а жінки та діти водили хороводи.

На сьогоднішній день народні ігри мають оздоровче, освітнє та виховне значення. Адже вони сприяють гармонійному росту організму дитини; формують правильну поставу; загартовують організм, особливо, якщо ігри проводяться на свіжому повітрі.

Ігри формують рухові вміння та навички з бігу, стрибків, метання; розвивають фізичні якості – швидкість, силу, спритність, гнучкість, витривалість; дають основи знань з народознавства, історії рідного краю тощо.

Також ігри та забави виховують моральні та вольові якості дітей; любов до рідного краю, звичаїв і традицій українського народу; любов до щоденних і систематичних занять фізичними вправами.

Останнім часом активно відроджуються культурні цінності нашого народу, які донедавна були забуті та викоріненні зі свідомості українців. І саме одним із таких культурних надбань в дошкільний період є народна гра, яка відображає характер, темперамент, почуття, побут, звичаї українців.

Ось чому, педагогічний колектив ЗДО №28, на чолі з музичним керівником – Слободян Вікторією Йосипівною,  обрав  для заходу саме тему “Календарно-обрядові ігри та забави”.

У результаті життя й побуту мільйонів людей протягом віків в Україні сформувалися самобутні народні ігри. У них,  як у дзеркалі, відображаються звичаї нашого народу, їх побут й уявлення про світ. Кожна гра, кожна забава сьогодні  має свої специфічні функції та розвиває фізичні й моральні якості.

Педагогічній спільноті  було представлено теоретичний та практичний матеріал, який регулярно використовується в нашому  садочку під час освітньо-виховного процесу.  Було продемонстровано ігри у форматі відеозапису, та  проведено ряд наочних ігор із залученням до участі гостей міроприємства.  В залі панувала весела, жвава атмосфера свята та позитивних емоцій.

Щиро дякуємо всім учасникам за присутність та обмін досвідом!

Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28 Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28 Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28 Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28 Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28 Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28 Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28 Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28 Методичний практикум музичних керівників закладів дошкільної освіти міста - ЗДО №28